Home » Leonberger fajtaleírás

Leonberger fajtaleírás

Leonberger – rövid történeti áttekintése

Leonberger általános megjelenés:

A Leonberger nagyon nagy, erős, izmos, ám mégis elegáns kutya. Harmonikus testfelépítés és öntudatos nyugalom, ám mindazonáltal élénk temperamentum tünteti ki a kutyát. Különösen a kanok hatalmasak és erőteljesek.

Arányok:

Marmagassága a törzshosszúságához: 9:10 A mellkas mélység megközelíti a marmagasság felét.

Leonberger magatartás és karakter:

Családi kutyaként a Leonberger a mai lakó és életfeltételek között egy kellemes partner, amelyet nehézség nélkül mindenhová vihetünk, és amely kimondott gyerekszeretetével tünteti ki magát. Se nem gyáva se nem agresszív. Kísérő kutyaként egy kellemes, hűséges és félelmet nem ismerő kísérő minden életszituációban.

A megkívánt jellemszilárdsághoz különösen a következők tartoznak:

  • magabiztosság és korlátlan  higgadtság.
  • közepes temperamentum, többek között játék ösztön is.
  • engedelmességi készség.
  • jó tanulási és emlékező képesség.
  • zaj iránti érzéketlenség.

Leonberger fej:

Egészében tekintve mélyebb, mint amilyen széles, és inkább hosszan elnyújtott, mint tömzsi. A fang aránya a fejtetőhöz 1.1. A bőr mindenütt feszes, nincsenek homlokráncok.
Fejtető: Koponya profilból és elölről nézve kevéssé domború, a törzsnek és a végtagoknak megfelelően erős, de nem nehéz. A hátsó része nem lényegesen szélesebb, mint a szemeknél.
Stop: világosan felismerhető, de csak mérsékletesen, közepesen kidolgozott.

Leonberger arckoponya:

Orr: fekete,.
Fang: inkább hosszú, sosem hegyesen végződő, az orrhát egyenletesen széles, sosem besüllyedő, inkább gyengén domború.
Ajkak: feszesek, feketék. Az ajakzug zárt.
Álkapocs / fogazat: erőteljes állkapocs, tökéletes,szabályos és teljes ollóharapással, a felső fogsor térköz nélkül zárul az alsóra a fogak függőlegesen álnak, 42 egészséges a fogképletnek megfelelő fogai ( az M3 hiánya tolerált ) fogóharapás megengedhető. Az alsó állkapocsban a szemfogaknál semmi beszűkülés-befűződés.
Pofa: csak kevéssé fejlett.

Leonberger szemek:

világosbarnától lehetőleg sötétbarnáig,ovális, sem mélyen fekvő, sem előreugró, egymáshoz se túl közel se túl messze álló. A szemhéjak feszesek,a kötőszövet nem látható, a szemfehér nem vörös színű.

Leonberger fülek:

Magasan és nem szélesen hátul/ nagyon hátul tűzött, lógó, középnagy, feszes, húsos.

Leonberger nyak:

Lágy ívben, törés nélkül megy át a marba, inkább hosszúkás, mint tömzsi, a gégénél a bőr nem lóg.

Leonberger test:

Mar: kidolgozott,kifejezett, különösen a kanoknál.
Hát: Feszes, egyenes, széles. Ágyék : Széles, erős, jól izmolt.
Far:  Széles,viszonylag hosszú, lágyan lekerekített, folyamatosan átmegy a farktőbe, semmi esetre sem túlépített.
Mellkas: Széles, mély, legalább könyökmagasságáig érő, nem túl hordóalakú, inkább ovális.
Alsó oldalvonal: csak enyhén felhúzott.

Leonberger farok:

Nagyon gazdagon szőrözött, Állásban egyenesen lóg, mozgásban is csak enyhén felgörbített, és lehetőleg nem a hátvonal meghosszabbításán felül hordott.

Leonberger végtagok: Nagyon erősek, különösen a kanoknál. 

Elülső végtagok: Lábak egyenesek,párhuzamosak,és nem szűken állóak.
Váll/felkar: Ferdén elhelyezkedő, egymással nem túl tompa szöget képező, jól izmolt, könyökkel összesimuló.
Lábak középső része: erős, szilárd, elölről nézve egyenes, oldalról nézve közel függőleges.
Mancsok: Egyenes állásúak, gömbölyded, zárt. Az ujjak jól domborodnak, fekete ujjpárnák. Hátulsó végtagok: A lábak állása hátulról nézve párhuzamos, nem túl szűk. A csánk és a mancsok sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. Fattyúkörmöket el kell távolítani.

Leonberger medence: Ferdén fekvő.

Leonberger felső combok:

Meglehetősen hosszú, ferdén elhelyezkedő,erősen izmolt. A comb és az első lábszár határozott szögelést képeznek. Csánk : első,határozott szögelés az alsó és a lábközép között.

Leonberger járásmód:

Tért ölelő, egyenletes mozgás minden járásmódban, határozott előrelépés és jó lendület. Lépésben és ügetésben, elölről és hátulról nézve, egyenes vonalú végtagvezetés.

Leonberger szőrzet:

Minőség: Középháttól a durváig, bőségesen hosszú, testhez simuló, választék nélkül. Mindenhol a jó aljszőrzet ellenére a test körvonalait felismerhetően hagyja. Sima, a gyengén hullámos még megengedett, a nyaknál és a mellkasnál- különösen a kanoknál sörényt képez. A mellső lábak határozottan szőrözöttek, a hátsó lábakon kifejezett gatya.

Leonberger színek:

Oroszlán sárga, vörös, vörösesbarna, még a homokszínű is ( fakó sárga, krémszínű) és ezek minden kombinációja, mindenkor fekete maszkkal. Fekete szőrvég megengedett, mindazonáltal a fekete nem lehet meghatározó a kutya alapszínére nézve. Az alapszín kivilágosodással a farok alsó részén, a nyaki fodornál, a mellső láb zászlóin és a gatyán nem lehetnek olyan határozottak, hogy az alapszínnel való harmóniát zavarnák. Egy kis fehér mellfolt, vagy vékony mellcsík és fehér szőr az ujjaknál tolerált.

Leonberger méret:

Marmagasság:
 – Kanok: 72-80 cm Ajánlott középmérték 70 cm.
 – Szukák: 65-75 cm. Ajánlott középmérték 70 cm.
Hibák: A fenti pontoktól való minden csekély eltérés hiányosságként, minden határozott eltérés hibaként értékelendő. Az értékelésnek pontos viszonyba kell állnia az eltérés mértékével , és figyelembe kell vennie, hogy menyiben érinti az a lényeges dolgokat( elsősorban magatartást, tipust, harmóniát, mozgást.

Leonberger kizáró hibák:

Gyáva és agresszív kutyák. Kutyák erős anatómiai hibával. pl.: Kifejezett tehénállás,kifejezett pontyhát, erősen süllyedt hát, a mellső mancsok extrém kicsavarodása, teljesen elégtelen szögellés vállnál, könyöknél, térdnél vagy csanknál. Barna orrtükör. Ajkaknál nagyon erős pigment hiány. Foghiány (kivéve M3) előreharapás vagy hátraharapás, egyéb harapáshiba. Barna és annak árnyalataitól különböző színek. Entrópia, ektrópia. Erősen gyűrűs farok, vagy túl magasan gyűrűző farok. Barna ujjpárnák. Göndör vagy erősen hullámos szőr.
Színhibák: barna szőrszín barna orral és barna ujjpárnákkal, fekete és cser, fekete,ezüst szőr, vadszín. A maszk teljes hiánya. Túl nagyarányú fehér (a mancsoknál a mellkasig) tenyérnyinél nagyobb folt a mellkason, fehér egyéb helyeken.

N.B.:

A kanoknak két szemmel láthatólag normális herével kell rendelkezniük, melyek teljesen leszálltak a scrotumba.